Instruktionsvideo - 5

ÅTERPLACERING AV GLASEN PÅ RITNINGEN OCH BEDÖMA SKADAN

Kortfilm - Längd: 5 minuter 37 sekunder
Filmens originalspråk: rumänska
Undertexter: engelska, estniska, ungerska, litauiska, portugisiska, svenska, rumänska

Beskrivning av processer som visas i videon: De tvättade glasdelarna läggs successivt över på den andra av de två ritningskopiorna. Delar som har mekanisk skador eller har lakuner, genomgår komplexa ingrepp. Innan återmontering är dessa bitar delvis limmade och sammanfogade med blyinfattningen, medan vissa delar ersätts med nytt, färgat glas.

I filmen visas ett glas som troligen träffats av en sten spruckit radiellt från splittringspunkten. Några av skärvorna saknas och de går inte att rekonstruera i det här fallet. Därför kommer de större skärvorna som omger sprickan att limmas ihop med ett UV-härdande lim och vid behov även förstärkas med blyinfattning, vilket så småningom resulterar i en synlig ny tunn linje. Den saknade centrala delen, som består av små skärvor, kommer att ersättas med en identisk eller liknande genomfärgad glasbit. Den kommer att integreras med skuggning eller emaljfärg i en process som kommer att förklaras senare.

Genomfärgat glas som används i restaureringsprojekt eller ny design, säljs i en mängd olika texturer och färger av flera europeiska tillverkare, specialiserade på traditionella tekniker. Om en viss färg av någon anledning inte kan hittas, kan andra tekniker användas för att föra den närmare den ursprungliga nyansen. Färgning görs i rumstemperatur, innan bitarna värms i ugnen vid temperaturer mellan 580-620 grader, beroende på kraven på de pigment som används.

 

 

Master i modulen: István Egri
Senast ändrad: fredag, 14 oktober 2022, 23:38