Oktatófilm - 6

ÜVEGPASZTÁZÁSI TECHNIKÁK

Rövidfilm - hossz: 8 perc 10 másodperc
A film eredeti nyelve: román
Feliratok: angol, észt, magyar, svéd, portugál, litván és román

A videóban szereplő folyamatok leírása: A szétszerelési folyamat feltárta az ólomüveg alkotóelemek tényleges állapotát, felfedve számos jól megőrzött elemet, amelyeket csak újra össze kell szerelni, és kisebb számú sérültet, amelyek vagy repedtek, súlyosan töröttek vagy elvesztek. Egy ilyen teljesen hiányzó alkatrészt a helyszínen ragasztószalaggal takartak le, hogy megakadályozzák a víz bejutását a templomba. Egy másik kis elem, amely tizenegy darabra tört, rendkívül sérült.

A nem bonyolult helyzetekben csak a megrepedt darabok összeragasztására van szükség: először az érintkező felületeket alkohollal vagy hígítószeres oldattal megtisztítjuk, majd egy nagyon vékony réteg speciális ragasztógélt viszünk fel. Miután a szilánkokat összehangoltuk és elhelyeztük, kézzel függőlegesen UV-fény alá tartjuk őket, így a felső szilánk saját súlya eltünteti a légbuborékokat vagy szennyeződéseket, amelyek láthatóvá tehetik a varratot. Amikor a darab részben megszilárdult, hagyhatjuk, hogy az UV-fény alatt további 5-10 percig magától megszilárduljon. A folyamatot annyiszor ismételjük meg, ahányszor szükséges.

Ha több szilánkkal van dolgunk, a lehető legtöbb eredeti anyagot újra fel kell használni - és az összeragasztást méret szerint végezzük, először a kisebb szilánkokat illesztjük össze, hogy több nagy darabot kapjunk, amelyek könnyebben összeilleszthetők. Ha a két töredék közötti varrásvonal látható - esetleg a hiányzó festék miatt, és egy újonnan beillesztett fekete vonal nem torzítaná el a panel rajzát, akkor ragasztó helyett ólomkámzsák használata javasolt.

 

 

A modulban szereplő mester: Egri István
Utolsó módosítás: 2022. október 14., péntek, 23:56