Tutorial Video - 8

TOPIREA ȘI REMODELAREA ȘINEI DE PLUMB

Film de prezentare - Lungime: 6 minute 18 secunde
Limba originală a filmului: Română
Subtitrări: Engleză, Estonă, Maghiară, Lituaniană, Portugheză, Suedeză, Română

Descrierea proceselor prezentate în video: După cum s-a văzut mai devreme, demontarea panourilor cu vitralii a fost precedată de relevarea designului. A fost necesară desprinderea fragmentelor de sticlă și recuperarea vechilor șine de plumb. Deoarece acestea din urmă nu pot fi utilizate în starea lor actuală, vor fi topite, apoi returnate în baghete și laminate într-un proces alcătuit din două sau trei faze, similar celui care a produs șinele inițiale. Desigur, se va adăuga și plumbul nou achiziționat, dar se urmărește reutilizarea materialului original.

După ce a fost topit și orice impurități au fost îndepărtate, plumbul lichefiat este turnat într-o matriță, dând formă baghetelor brute, puțin mai groase decât este necesar, care trebuie laminate în continuare. Procesul de laminare are două sau trei etape, necesitând trecerea noilor baghete de mai multe ori prin diferite matrițe din colecția atelierului, pentru a reproduce caracteristicile șinelor de plumb originale (dimensiunea exterioară, dimensiunea interioară, secțiunea). 

În acest proiect de restaurare, au fost identificate două tipuri de șine: una mai lată, care are 8 mm lățime văzută din față, și una mai îngustă, care are 6 mm lățime și o dimensiune interioară de 4 mm. Prin urmare înălțimea secțiunii profilului H a oricăruia dintre cele două tipuri de șine este de 6 sau 8 mm, în timp ce distanța dintre cele două laturi ale H - lățimea, este de 4,5 sau 4 mm.

 

 

Maestru al modulului: István Egri
Ultima modificare: sâmbătă, 15 octombrie 2022, 00:54