Oktatófilm - 1

AZ ÓLOMÜVEG KIVÉTELE A HELYSZÍNRŐL ÉS SZÁLLÍTÁSA A MŰHELYBE

Rövidfilm - hossz: 5 perc 44 másodperc
A film eredeti nyelve: román
Feliratok: angol, észt, magyar, svéd, portugál, litván és román

A videóban szereplő folyamatok leírása: A tanfolyam első modulja a marosvásárhelyi római katolikus templom, a helyiek által "Kanta" néven ismert 18. századi templom ólomüveg ablakainak kiemelésével kezdődik.

A kezdeti lépés a munkaterület megszervezését jelenti, nevezetesen az állványzat felállítását. Másodszor, az ólomüveg táblákat óvatosan eltávolítják az ablaknyílásokból, eltávolítva minden olyan anyagot, amely a helyükön tartotta őket, anélkül, hogy az eredeti anyagból minél többet megsértenének. Miután az egy ablakot alkotó hat ólomüveglapot egy-egy merev fatáblára rögzítették, azokat a tartórendszerükkel - fémrudakkal - együtt kötegenként biztonságosan leeresztik az állványzatról, és a kolozsvári műhelybe szállítják, ahol megkezdődik a restaurálási folyamat. A tisztítási műveletet a panelek mintáinak felmérése követi, 1:1 méretarányban. A szimmetrikus összetétel megkönnyíti a hiányzó részek rekonstruálását, azonos vagy hasonló kompatibilis anyagok és technikák felhasználásával. A továbbiakban minden művelet a projektet megelőző elméleti restaurálási tanulmányra támaszkodik, amely tartalmazza a felhasznált technikák és anyagok leírását, a panelek gyártására és helyszíni felszerelésére (1902-1907) vonatkozó történelmi adatokat, valamint a sérülések felmérését. Ez utóbbi azt példázza, hogy a nedvesség, a szélnyomás vagy a fizikai megrázkódtatások hogyan vezettek ahhoz, hogy az üveg megereszkedett a súlya alatt, és később levált az ólomról.

Ezek a műveletek nemzedékről nemzedékre szálló vagy a (Művészeti) Főiskolán szerzett tudást igényelnek, amelyet most egy fiatal kollektívával osztanak meg, hogy biztosítsák a folytonosságot a jövőben.

 

 

A modulban szereplő mester: Egri István
Utolsó módosítás: 2022. október 14., péntek, 21:37